Fizioterapie

Fizioterapia reprezintă un ansamblu de tehnici de recuperare medicală a pacienților cu probleme locomotorii în special, dar și neurologice, articulare et c Fizioterapia poate fi de folos și unui organism sănătos care vrea să se tonifieze sau are nevoie de anumite aptitudini (spre exemplu câinii de sport sau vânătoare pot căpăta rezistență și masă musculară în urma exercițiilor fizice).

Yoyo Physio Vet folosește 4 ramuri importante ale fizioterapiei:

a) Terapia manuală (exercițiile fizice)
Această latură a fizioterapiei constă în diferite exerciții fizice terapeutice adaptate pentru fiecare pacient în parte, adică pentru fiecare patologie.
O ședință de fizioterapie durează în medie 15 – 20 de minute, cu prelungirea sau scurtarea perioadei de lucru, în funcție de fiecare pacient în parte.

 

b) Hidroterapia
Hidrotarapia este un procedeu sigur și noninvaziv, în care nivelul apei și viteza benzii de alergat se pot regla în funcție de necesități.
Hidroterapia este indicată la câinii care au suferit afecțiuni traumatice sau care suferă de obezitate, displazie coxo-femurală, în cazul cainilor de talie mare în perioada de creștere, cât și în scop sportiv pentru câinii care participă la competiții.
Hidroterapia completeaza tratamentul afecțiunilor articulare și periarticulare, afecțiunilor neurologice, atrofii musculare, afecțiuni ale tendoanelor și ligamentelor.

c) Laseroterapia
Este o latura non-invazivă a fizioterapiei și constă în acțiunea unei lumini laser (emisă de aparate moderne, speciale) asupra diferitelor țesuturi, ce are următoarele acțiuni:
- efect antiinflamator
- efect bactericid si antiviral
- ajută la procesul de cicatrizare
- efect analgezic!!
- îmbunătățește circulația

d) Electrostimularea

Este o formă de fizioterapie bazată pe stimularea electrică neuromusculară provocând în mod intenționat contracții musculare folosind impulsuri electrice.
Aceste impulsuri sunt generate de catre un dispozitiv si sunt conduse la nivelul pielii prin intermediul electrozilor, ajungand in imediata apropiere a muschilor care urmeaza sa fie stimulati. Impulsurile mimeaza potentialul de actiune care vine de la sistemul nervos central, facand muschii sa se contracte.

Indicațiile principale ale electrostimulării:

-relaxarea spasmelor musculare;
- prevenirea sau intarzierea atrofierii musculare;
- imbunatatirea circulatiei sangvine locale;
- re-educarea musculara;
- stimularea imediata post-operatorie a muschilor pentru prevenirea trombozei;
- mentinerea sau imbunatatirea ariei de miscare.